Monluc Pousse Rapiere Orange & Armagnac 20%,
De likeur en Le Vin Sauvage hebben dezelfde oorsprong: de droge witte wijn uit onze Gascogne heuvels.
Het Château de Monluc ligt in de stad Saint-Puy, in het centrum van de Gascogne. Het is altijd bewoond geweest sinds het Neolithicum en is in de loop van de tijd geëvolueerd, van de houten uitkijktoren tot de imposante residentie beschermd door imposante wallen die het vandaag is. Residentie van Blaise de Monluc van 1500 - 1577, deze kapitein van Gascogne die zich tijdens zijn lange militaire loopbaan onderscheidde door op 74-jarige leeftijd de titel van maarschalk van Frankrijk te verkrijgen, als dank voor de bewezen diensten aan de vijf verschillende koningen van Frankrijk die hij diende.
Nu is het de zetel van een belangrijk wijndomein, waaruit de beroemde Pousse Rapière 'kwam' met ook een productie van Armagnacs en Côtes de Gascogne-wijnen met het Aubaines-assortiment van Goupil, Floc de Gascogne en likeuren. Dit landgoed is geworteld in de Armagnac-traditie gedurende vijf generaties van passie en innovatie met de Pousse-Rapière en het primaat van de wijnproductie met behulp van traditionele methoden in het departement Gers.
Vijf generaties passie rond een domein geworteld in een terroir, een kasteel in het centrum van de kleine en grote geschiedenis van Frankrijk, en vooral altijd deze passie, die ooit die van de Gasconse kapiteins was, om u origineel en gevarieerd te laten ontdekken producten.
Het Château de Monluc is een plaats met een rijke geschiedenis. Enkele duizenden jaren van culturen en beschavingen zijn terug te vinden in het kasteel en zijn omgeving...
Op de hoogten van een heuvel ligt een klein Gascons dorpje: Saint-Puy.
Gelegen in het departement Gers, in de regio Occitanie, werd het dorp Saint-Puy bewoond vanaf het Neolithicum. Het ontleent zijn naam aan Summumpodium en werd later Sempuy. Al in de Neolithische periode hadden mannen ervoor gekozen om zich op dit voorgebergte te vestigen. Later ontwikkelden de Romeinen daar de cultuur van de wijnstok. In de Middeleeuwen kende het dorp beurtelings een Engels dan Frans bezit.
In Saint-Puy, een klein dorpje in de Gascogne, gelegen op een heuvel, staat een kasteel waarvan de oorsprong meer dan tien eeuwen teruggaat. Reeds in de neolithische periode, enkele duizenden jaren geleden, kozen de mensen ervoor om zich op dit met eiken begroeide voorgebergte te vestigen. De gepolijste stenen bijlen en pijlpunten die op het terras werden gevonden, getuigen van hun nijverheid en vroege handel. Enkele tientallen eeuwen later ontwikkelden de Romeinen de cultuur van de wijnstok en brachten zo welvaart in deze regio die de Gascogne zou worden. In de Middeleeuwen kwamen de Saracenen en introduceerden de still. Bovendien hadden de Engelsen, teruggedreven bezetters van het Gasconse land in de 14e eeuw, een zeer sombere kijk op de handel van Nederlandse kooplieden. In werkelijkheid, Nederlandse boten mochten alleen Bordeaux – een stad in Engels bezit – doorvaren en de Garonne opvaren om vanaf het voorjaar na de oogst de wijnen van de Haut-Pays Gascon te laden. Het was toen al te laat voor een flink aantal wijnen uit die periode, die, min of meer goed bewaard, niet het geduld hadden om maandenlang te wachten en beschadigd raakten toen de Nederlandse kooplieden arriveerden. Ze kwamen toen op het idee om een deel van deze wijnen te distilleren om de verkregen alcohol in de overige wijnen te verwerken. Deze vinage had het effect van het garanderen van een goede bewaring van de wijnen. Het was toen al te laat voor een flink aantal wijnen uit die periode, die, min of meer goed bewaard, niet het geduld hadden om maandenlang te wachten en beschadigd raakten toen de Nederlandse kooplieden arriveerden. Ze kwamen toen op het idee om een deel van deze wijnen te distilleren om de verkregen alcohol in de overige wijnen te verwerken. Deze vinage had het effect van het garanderen van een goede bewaring van de wijnen. Het was toen al te laat voor een flink aantal wijnen uit die periode, die, min of meer goed bewaard, niet het geduld hadden om maandenlang te wachten en beschadigd raakten toen de Nederlandse kooplieden arriveerden. Ze kwamen toen op het idee om een deel van deze wijnen te distilleren om de verkregen alcohol in de overige wijnen te verwerken. Deze vinage had het effect van het garanderen van een goede bewaring van de wijnen.
Vanaf dat moment begonnen we in Armagnac wijn te distilleren om drinkbare alcohol te produceren. Het was in de 15e eeuw een grote originaliteit, want tot nu toe was alcohol voorbehouden aan doktoren, parfumeurs en alchemisten. Men kan zich voorstellen dat de combinatie van de inventieve geest van de Gascons en hun bewonderenswaardige eau-de-vie leidde tot de verspreiding van familierecepten, waarvan sommige volledig origineel waren.
Het idee van de POUSSE-RAPIERE-cocktail kwam niet op een andere manier en René Lassus, die het familierecept verbeterde, associeerde de Armagnac-likeur met de Brut die hij produceerde volgens de traditionele Champagne-methode om de POUSSE-RAPIERE-cocktail te creëren die we kennen .
Het nooit ontkende succes van deze cocktail is te danken aan het feit dat de twee componenten vanaf het begin zijn ontwikkeld met als doel een uitgebalanceerde mix te bereiken. Wijn en sterke drank zijn voor elkaar gemaakt.